להדליק את המזגן שם בפנים..
מאת: נירה אולנד, דיאטנית קלינית
בחוץ חם ומהביל, מה ואיך כדאי לנו לאכול ולשתות כדי להקל על תחושת העומס והעקה?
תחושת העקה נגרמת כי לגוף שלנו חיוני להשאר בחום קבוע של 36.6 מעלות צלסיוס בקירוב. כשהגוף מתחמם מעבר לכך נכנס לפעולה מנגנון ההזעה, שמנסה לקרר אותנו מבחוץ באמצעות אידוי הזיעה מהגוף (בדומה לקירור בתים ע"י הזלפת מים על הקירות החיצוניים). במזג אויר הביל כשהלחות גבוהה, לזיעה קשה להתאדות, ולכן מנגנון זה מאבד מיעילותו, ותחושת העקה שלנו גוברת.
• מזונות חריפים נפוצים באזורים שהם חמים מאד ויבשים (למשל מקסיקו, תימן, אתיופיה). אכילת מזון חריף מאד מעודדת הזעה , ובאזור יבש וחם ההזעה המוגברת תורמת לקירור הגוף. אם אתם באזור חם ויבש - מזונות חריפים יעזרו לגופכם להתקרר. באזורים הבילים כמו מישור החוף , כאמור, מנגנון זה פחות יעיל.
• חום המזון והמשקה משנה - מזון ושתיה חמים מאד (למשל קפה או תה ) גורמים לנו להתחמם, ולכן אינם רצויים כעת. יחד עם זאת מזונות קרים מאד (כמו גלידות או ברד) גורמים לירידת הטמפרטורה בקיבה מתחת לרצוי, ולכן הגוף מתגייס לחמם אותה חזרה- ובדרך אנחנו מתחממים. הרצוי הוא לאכול מזונות קרים (למשל מהמקרר) אך לא קרים מידי.
• ארוחות קטנות וקלות - פעולת עיכול המזון דורשת מהגוף אנרגיה רבה, וכשהגוף משקיע אנרגיה חלק ממנה תמיד מתבטא בייצור חום . ככל שהארוחה גדולה ומורכבת יותר - כך פעולת העיכול שלה תגרום לנו להתחמם יותר . בארצות חמות כמו ספרד ויוון שומרים בימות הקיץ את הארוחות הכבדות יותר לשעות הערב המאוחרות, בהתאמה לשינויי הטמפרטורה במהלך היממה. במהלך שעות היום, כשחם, עדיף לאכול ארוחות קלות, קטנות, במרווחים של שעתיים שלוש זו מזו. דוגמאות לארוחות קלות: סלט ירקות עם טונה או גבינה מלוחה, או פרוסת לחם אחת עם גביע יוגורט וירק, או מרק יוגורט עם מלפפונים , שמיר ואגוזי מלך קצוצים.
• אכילת שומנים ופחמימות תורמת לעליית חום הגוף לצורך פירוקם ועיכולם. זו אחת הסיבות לכך שבחורף אנו נמשכים למזונות שמנים ומתוקים (כמו סופגניות). אך שימו לב: גם גלידות העשירות בשמנת או בשומן צמחי עונות על ההגדרה של מזון עשיר בשומנים ופחמימות. אמנם חלל הפה מתקרר באכילת גלידה מסוג זה, אך חום הגוף יעלה בעקבות אכילתה. אם חייבים גלידה - עדיף לבחור קרטיב (קרח) או גלידה דלת שומן, או סורבה פירות.
• ירקות ופירות נחשבים למזונות מקררים, הן בשל תכולת המים שלהם, הן בשל היותם דלים יחסית בשומנים ופחמימות. עיכולם אינו דורש עבודה קשה מהגוף, ולכן לא עולה טמפרטורת הגוף בעקבות אכילתם. ארוחה טובה בקיץ תתבסס על ירקות , מהמקרר או בחום החדר, ופירות. ניתן להגיש גם ירקות ופירות מבושלים או אפויים, אך רצוי לא חמים מאד. (על פי התזונה המערבית אין הבדל בין סוגים שונים של ירקות ופירות בהשפעתם על חום הגוף).
• שתיה - בקיץ מומלץ תמיד לשתות הרבה. כמות הנוזלים הדרושה תלויה בגורמים רבים, כולל היכן אנו שוהים, מידת ההזעה, בצוע פעילות גופנית או עבודה פיזית ועוד. כמות השתיה הדרושה לנו היא זו ששומרת על צבע השתן בהיר או שקוף. אם השתן מרוכז , צהוב או כהה- עלינו לשתות יותר. השתיה המומלצת היא מים. למי שקשה לשתות מים – כדאי לשתות מיץ או תרכיז מהול ככל האפשר, כדי לא לקבל עודף קלוריות דרך השתיה. אנשים המרבים לאכול ירקות ופירות מקבלים חלק משמעותי מהנוזלים הדרושים להם דרך הירקות והפירות, ובדרך כלל יכולים לשתות פחות.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.